ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΘΕΑ

Το Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ), εν καιρώ πανδημίας και με επιθυμία να στηρίξει, να καθοδηγήσει και να ενδυναμώσει τον συνάνθρωπό μας ανακοινώνει τις πιο κάτω πρωτοβουλίες:

  1. Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης «Γονείς SOS»
  2. Διαγωνισμό δημιουργικής κατασκευής «Ο Άγγελός μου»
  3. Στήριξη της διαδικασίας αξιολόγησης φοιτητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω ύπαρξης ψυχολογικών/ψυχιατρικών διαταραχών, για επαναπατρισμό τους

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ «ΓΟΝΕΙΣ SOS»

Στις δύσκολες μέρες που περνούμε, εξαιτίας της κατάστασης με τον κορωναϊό, αρκετοί γονείς χρειάζεται να μείνουν στον σπίτι, αφήνοντας την εργασία τους και αλλάζοντας την καθημερινότητά τους. Καλούνται να παρέχουν προστασία, φροντίδα, εκπαίδευση και απασχόληση στα παιδιά τους, εικοσιτέσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, πολλές φορές χωρίς την συμπαράσταση από το σύνηθες υποστηρικτικό τους πλαίσιο. Παππούδες και γιαγιάδες, θείοι και θείες,  χρειάζεται να παραμείνουν στο δικό τους χώρο για να προστατευτούν και να προστατεύσουν με τη σειρά τους, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.  Η ανάγκη για περιορισμό σε κλειστό χώρο, μαζί με την έλλειψη υποστήριξης αλλά και την ευθύνη για ικανοποίηση όλων των αναγκών των παιδιών, μπορεί να αφήσει ένα γονιό να νιώθει κουρασμένο, μπερδεμένο και συναισθηματικά φορτισμένο. Η αλλαγή στη ρουτίνα τόσοτων παιδιών όσο και των ενηλίκων, δημιουργεί επίσης την ανάγκη να βρεθούν καινούριες ισορροπίες σε νέες και δύσκολες συνθήκες.

Για την ενδυνάμωση των γονιών στον ακόμη πιο δύσκολο ρόλο τους αυτό το διάστημα, το ΚΕΝΘΕΑ, αποφάσισε όπως λειτουργήσει Γραμμή Στήριξης «ΓΟΝΕΙΣ SOS». Στην γραμμή μπορούν να απευθύνονται γονείς οι οποίοι χρειάζονται καθοδήγηση ως προς την διαχείριση των παιδιών τους αυτό το διάστημα αλλά και στήριξη ως προς τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν.

Η γραμμή 1422 θα λειτουργεί, από την Δευτέρα 13/04/2020, πέντε ημέρες την εβδομάδα, Δευτέρα με Παρασκεύη, από τις 9 π.μ. έως τις 7μ.μ.. Η στήριξη θα παρέχεται ανώνυμα, από κατάλληλα εκπαιδευμένους και εποπτευόμενους  επαγγελματίες.

Ευχαριστούμε την CYTA για την παροχή της γραμμής δωρεάν και την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για τη στήριξη στη λειτουργία της γραμμής.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ «Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥ»

Διεξαγωγή παγκύπριου διαγωνισμού σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, ανάμεσα σε παιδιά,  με θέμα « Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥ». Το θέμα «Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥ» είναι πολύ συμβολικό και σε οποιανδήποτε περίπτωσης  κρίσης, απόγνωσης και κοινωνικής δυσφορίας ο καθένας απευθύνεται στον φύλακα άγγελό του για βοήθεια.

Μέσω του διαγωνισμού καλούνται οι γονείς, μαζί με τα παιδιά τους, να να πάρουν ένα άδειο μπουκάλι νερού και  με βάση αυτό  να δημιουργήσουν – μια κούκλα- άγγελο, που θα είναι ο ΑΓΓΕΛΟΣ του κάθε παιδιού, ή μια οποιαδήποτε κατασκευή σχετική με τα έθιμα του Πάσχα, με οποιαδήποτε απλά υλικά έχουν διαθέσιμα στο σπίτι (χαρτί, παλιά υφάσματα, μαλλί κτλ). Τα παιδιά και οι γονείς με αυτή τη δραστηριότητα καλούνται να  έρθουν κοντά, να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν και να απασχοληθούν δημιουργικά. Τις δημιουργίες τους καλούνται να φωτογραφίσουν και να τις αποστείλουν ηλεκτρονικά στο ΚΕΝΘΕΑ, είτε στο  facebook.com/KENTHEAcy/ είτε στο Instagram.com /KENTHEAcy/,  μαζί με τα επεξηγηματικά σχόλια, ευχές αλλά και τα στοιχεία επικοινωνίας των παιδιών (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο γονέα και διεύθυνση).  Οι φωτογραφίες από τις κατασκευές θα αναρτώνται από το ΚΕΝΘΕΑ στα πιο πάνω κοινωνικά δίκτυα και θα προβάλλονται και από την εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ Πρωτοσέλιδο Junior, μαζί με τα ονόματα των παιδιών και τις ευχές τους. Οι ίδιοι οι γονείς έχουν την δυνατότητα να το δημοσιεύσουν απευθείας με το #ΚΕΝΘΕΑ2020 και tag το @KENTHEAcy

Ο διαγωνισμός λήγει στις 21/04/2020. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 29 Απριλίου 2020.

Επιτροπή θα επιλέξει τις τρείς πιο δημιουργικές κατασκευές, οι οποίες και θα βραβευθούν με τα ποσά των €250, €150 και €100. Όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν δίπλωμα συμμετοχής αλλά και παραμύθι σχετικό με θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων.

Τα παιδιά καλούνται να κρατήσουν τις κατασκευές τους καθώς το καλοκαίρι οι κατασκευές θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί.

Τον διαγωνισμό στηρίζουν οι Λέσχες Λάιονς Κύπρου, Θέμα 117Β και το Νερό Ευ Ζην. Τον διαγωνισμό προβάλει ο Τηλεοπτικός Σταθμός ΣΙΓΜΑ και η εκπομπή Πρωτοσέλιδο Junior

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΛΟΓΩ ΥΠΑΡΞΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ/ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

Το Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ), στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς και κατόπιν αιτημάτων που έχει δεχθεί, αναλαμβάνει την  πρωτοβουλία να υποβοηθήσει την διαδικασία αξιολόγησης για επαναπατρισμό φοιτητών του εξωτερικού, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, λόγω παρουσίας ψυχολογικών/ψυχιατρικών θεμάτων.

Στο ΚΕΝΘΕΑ μπορούν να απευθύνονται φοιτητές οι οποίοι

  • Παρουσιάζουν ιστορικό ψυχολογικών διαταραχών
  • Λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για ψυχολογικές διαταραχές

Σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου, και μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, έχει ληφθεί η πρωτοβουλία για σύσταση ομάδας απαρτιζόμενης από εθελοντές ψυχιάτρους, οι οποίοι θα προβούν στις πιο πάνω αξιολογήσεις.

Οι αξιολογήσεις θα γίνονται με τηλεδιασκέψεις ή τηλεφωνικώς.

Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών αξιολογήσεων, θα αποστέλλονται από τον εθελοντή Ψυχίατρό στο ιατροσυμβούλιο του ΠΙΣ, το οποίο έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, και αυτό εν τέλει θα καθορίζει την απόφαση για τον επαναπατρισμό των φοιτητών.

Οι φοιτητές οι οποίοι επιθυμούν να αξιολογηθούν καλούνται όπως επικοινωνήσουν

Απευθείας:  Δρ. Κυριάκος Βερεσιές, Νευρολόγος- Ψυχίατρος- τηλέφωνο 0035799659659 ή μέσω SKYPE veresiesclinic1 ( Δευτέρα- Παρασκευή  από 10-13.00 και 16.00- 18.00 )

ή Άλλους Εθελοντές Ψυχίατρους, μέσω του ΚΕΝΘΕΑ στο τηλέφωνο 0035722385588 (Δευτέρα-Παρασκευή 10-13.00-16.00-18.00).

 

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕΝΘΕΑ