Χαρακτηριστικά Προβλήματος Εξαρτήσεων 2014

1. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δοκίμασε παράνομες ουσίες εξάρτησης.
2. Ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας κάνει χρήση παράνομων ουσιών ιδιαίτερα ινδικής κάνναβης.
3. Με την εισαγωγή νέων γενετικά μεταλλαγμένων ποικιλιών ινδικής κάνναβης αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν ψύχωση και άλλα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω της χρήσης κάνναβης. Το 2012 από τα 32 άτομα που εισήχθηκαν υποχρεωτικά, με βάση Δικαστικό Διάταγμα, ύστερα από αίτημα της οικογένειας τους τα 26 ήταν λόγω χασισικής ψύχωσης.
4. Η άλλη διαπίστωση μας είναι πως οι μαθητές που κάνουν χρήση κάνναβης ή και άλλων ουσιών, ενώ πριν μια δεκαετία η έναρξη χρήσης σήμαινε και εγκατάλειψη του σχολείου, τώρα με τα νέα δεδομένα ο χρήστης συνεχίζει τις σπουδές και αρχίζει να δημιουργείται νέο υποσύστημα στα σχολεία.
5. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που μας προβληματίζει και θα συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης του με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
6. Το πρόβλημα του αλκοόλ μας απασχολεί πολύ σοβαρά. Δυστυχώς ανάμεσα στους έφηβους έχουμε τεράστια αύξηση της υπερκατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και αύξηση των περιπτώσεων μέθης, που δεν υπήρχε σε τέτοιο βαθμό πριν δέκα χρόνια. Και δυστυχώς αυτοί θα συμπληρώνουν τον μεγάλο κατάλογο των υφισταμένων εξαρτημένων ανδρών και τελευταίως και γυναικών στην Κύπρο.
7. Αυξάνονται συνεχώς τα αιτήματα για θεραπεία, παρά το ότι τα κέντρα παροχής βοήθειας δεν καλύπτουν όλη την Κύπρο, όλες τις ανάγκες των χρηστών και παραμένουν τα ίδια ή μειώνονται σε αριθμό.
8. Αυξάνονται συνεχώς οι υποθέσεις που οδηγούνται στα Δικαστήρια και τα εμπλεκόμενα άτομα σε παράνομη κατοχή, διακίνηση, εμπόριο παράνομων ουσιών εξάρτησης.
9. Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν στις Κεντρικές φυλακές για χρήση, κατοχή και προμήθεια. Το 2012 με στοιχεία της Αστυνομίας σε 99 άτομα και για ένα χρόνο επιβλήθηκαν ποινές 530 χρόνων.
10. Από αποτελέσματα των δύο μεγάλων ερευνών 2006-2009 (περίοδο μόνο τριών χρόνων), φαίνεται πως διπλασιάστηκε η χρήση σχεδόν σε όλες τις παράνομες ουσίες.
11. Η χρήση παράνομων ουσιών από άντρες και γυναίκες είναι 80% προς 20% περίπου προς όφελος των αντρών.
12. Παρατηρείται μείωση της κατάχρησης ηρωίνης, αλλά οι πολυχρήστες ουσιών πιο εύκολα καταφεύγουν στην κοκαίνη και αμφεταμίνες.
13. Η μείωση της κατάχρησης της ηρωίνης συνοδεύεται από νέα εξάρτηση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα που περιέχουν κωδείνη και καλύπτουν ως υποκατάστατα τις ανάγκες της ενδοφλέβιας χρήσης ηρωίνης.
14. Συνεχίζεται ο θάνατος τουλάχιστον 15 νέων ατόμων κάθε χρόνο άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένων με το θέμα της ουσιοεξάρτησης.
15. Το πρόβλημα του τζόγου παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και η αύξηση των ατόμων πού είναι εξαρτημένοι και εντελώς αβοήθητοι μεγαλώνει διαρκώς.