25ο Παγκύπριο Συνέδριο K.EΝ.Θ.Ε.Α

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στις  7.02.2020 το 25ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α, το οποίο έλαβε χώρα στην Αίθουσα Διαλέξεων Β108 του κτηρίου Συμβουλίου Συγκλήτου  «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε  σε  συνεργασία  με  την Εθνική Φρουρά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν το «Κάπνισμα και οι Νέες Μορφές Καπνίσματος. Το συνέδριο τελούσε υπο την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Μέγα Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ΕxxonMobil/ESSO Κύπρου. Το ΡΙΚ ήταν ο χορηγός επικοινωνίας.

Στο πρώτος μέρος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια σε εθνοφρουρούς, αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς και σε φοιτητές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, με στόχο τον προβληματισμό τους ως προς αυτές τις νέες μορφές καπνίσματος, την ασφάλειά τους και τον τρόπο προώθησης τους.

Στην επίσημη τελετή έναρξης, αρχή έκανε το Σωματείο Δρομέων Κύπρου «Περικλής Δημητρίου», το οποίο χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους με το αθλητικό μήνυμα του και έδωσε την στήριξη του προς το ΚΕΝΘΕΑ και τους συνέδρους. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α  Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα Κυκκώτη, από τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Δρ.Tάσο Χριστοφίδη, από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη. Εκ μέρους του Προέδρου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) χαιρετισμό απηύθηνε ο Εκτελεστικός Γραμματέας κός Κωνσταντίνος Στυλιανού. Ο Έντιμος Υπουργός Άμυνας κος  Σάββας Αγγελίδης κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, το πρώτο θέμα των εργασιών παρουσιάστηκε από τον Λειτουργό της ΑΑΕΚ, κο Νεκτάριο Βραχίμη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Το κάπνισμα στη σύγχρονη εποχή: Συμβατικό τσιγάρο και νέες μέθοδοι καπνίσματος».  Ολοκληρώνοντας ο κός Βραχίμης έθεσε το δίλλημα κατα πόσο  το κάπνισμα είναι προσωπική επιλογή ή εαν αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους υπόλοιπους ανθρώπους. Τα «Νέα ερευνητικά δεδομένα γύρω από τη συμπεριφορά του καπνίσματος” παρουσίασε η Δρ. Μαρία Καρεκλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Δρ Καρεκλά ανάμεσα στα άλλα ενημέρωσε του συνέδρους για την διαδικτυακή εφαρμογή διακοπής του καπνίσματος – flexiquit- δημιούργημα του ActHealth lab. Ο Δρ Κυριάκος Βερεσιές MD-PhD Νευρολόγος-Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής ΚΕΝΘΕΑ στο τρίτο θέμα εργασιών παρουσίασε ομιλία με θέμα «Νέες ή Παλιές τεχνολογίες καπνίσματος: Ο εθισμός υπάρχει». Το 25ο Παγκύπριο Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την Παρουσίαση Πορισμάτων από τα Βιωματικά Εργαστήρια που προηγήθηκαν στο πρώτο μέρος και με ερωτήσεις των παρευρισκομένων προς τους κύριους ομιλητές. Τον συντονισμό επιμελήθηκε η κα Παντελίτσα Νικολάου, Ανώτατη Συντονίστρια Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α.