ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΝΘΕΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΟΥΣΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΘΕΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΟΥΣΙΩΝ

Η πανδημία της νόσου COVID-19, τα μέτρα ασφαλείας τα οποία χρειάστηκε να ληφθούν εξαιτίας της, αλλά και όλα τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από αυτήν έχουν επιφέρει πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Αλλαγές οι οποίες αφορούν τον τρόπο μετακίνησης μας, τον τρόπο εργασίας μας, τον τρόπο επικοινωνίας μας, κοινωνικοποίησης και διασκέδασής μας. Όσον αφορά τα άτομα με διαταραχή κατάχρησης ουσιών, αλλαγές φαίνεται να έχουν επέλθει και στον τρόπο, συχνότητα και ποσότητα της χρήσης των ψυχότροπων ουσιών.

Το Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ), σαν οργανισμός ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό των ατόμων με διαταραχή κατάχρησης ουσιών και των οικογενειών τους στην προσπάθειά τους για απεξάρτηση και λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πάνω αλλαγές που έχουν επέλθει παραθέτει τις πιο κάτω οδηγίες.

Άτομα  με διαταραχή κατάχρησης ουσιών, τα οποία συνεργάζονται με τους συμβουλευτικούς σταθμούς του ΚΕΝΘΕΑ έχουν αναφέρει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας εξαιτίας της πανδημίας, τους έχουν οδηγήσει στο να περιορίσουν ή να απεχούν εντελώς από τη χρήση το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων.

Η μείωση ή αποχή από τη χρήση, αυτή την τόσο στρεγοσόνο περίοδο, μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και η προσπάθειά τους αυτή χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Εάν ανήκετε στην ομάδα των ατόμων που έχουν περιορίσει τη χρήση ψυχότροπων ουσιών θέλουμε να γνωρίζετε ότι παραμένουμε στο πλευρό σας και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την εξίσου σημαντική προσπάθειά σας για διατήρηση των αλλαγών που έχετε επιτύχει και στο μέλλον.

Εξαιτίας της απόφασης για χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας από τη Δευτέρα 4 Μαίου για σταδιακή επάνοδο σε μία κανονικότητα, υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε σε περιβάλλοντα τα οποία άλλα άτομα να κάνουν κατάχρηση ουσιών ή να υποστηρίζουν και να επιτρέπουν την χρήση μεγαλύτερων ποσοτήτων ψυχότροπων ουσιών. Αν πράγματι έχετε αποφασίσει να μειώσετε ή να σταματήσετε την χρήση καλό είναι να αποφύγετε συνειδητά τις επαφές σας σε χώρους ή με άτομα που είναι στην χρήση

Δεύτερον, υπενθυμίζουμε ότι ειδικά στην χρήση οπιούχων η χρήση μεγαλύτερων ποσοτήτων εξαιτίας της προηγούμενης μείωσης ή αποχής μπορεί να βιωθεί από τον οργανισμό ως υπερβολική (κίνδυνος υπερβολικής δόσης/overdose) και να προκληθούν προβλήματα υγείας. Αναλογισθείτε την ποσότητα την οποία καταναλώνετε στο παρόν στάδιο και εάν θα επιλέξετε να αυξήσετε την ποσότητα τις επόμενες ημέρες, προσπαθήστε όπως αυτό γίνει σταδιακά.

Κάποια άλλα άτομα με τα οποία συνεργαζόμαστε, κατά την περίοδο της πανδημίας και των μέτρων ασφαλείας,  μας έχουν αναφέρει αλλαγή στην ουσία χρήσης. Εάν ανήκετε σε αυτή την ομάδα, δώστε προσοχή στις ουσίες τις οποίες θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τις επόμενες ημέρες καθώς ίσως να μην συμβαδίζουν μεταξύ τους και να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία σας.

Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός, διαφορετικά έχει επηρεαστεί και διαφορετικά έχει απαντήσει στις αλλαγές οι οποίες προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων ασφαλείας. Κάποιοι έχουν μειώσει τη χρήση ψυχότροπων ουσιών, κάποιοι έχουν αυξήσει την ποσότητα που λαμβάνουν ενώ κάποιοι έχουν αλλάξει ουσία προτίμησης και κάποιοι άλλοι κατέφυγαν στο αλκοόλ.

Σαν ΚΕΝΘΕΑ υποστηρίζουμε τη ζωή μακριά από τις εξαρτήσεις, οποιαδήποτε κι αν είναι η ουσία (νόμιμη είτε παράνομη) ή η συμπεριφορά. Υποστηρίζουμε την ενδυνάμωση του ανθρώπου ώστε αυτός να μπορεί να επιτυγχάνει τις αλλαγές στη ζωή του και την διάθεσή τους χωρίς την ανάγκη χρήσης ψυχότροπων ουσιών. Συνεργαζόμαστε με τον άνθρωπο ώστε να ανακαλύψει τρόπους διαχείρισης της διάθεσης αλλά και επίτευξης αλλαγών, οι οποίοι δεν δημιουργούν εξάρτηση, επιπλοκές και κινδύνους για την υγεία και την ζωή του και χωρίς να διαταράσσονται οι σχέσεις του με τους δικούς του ανθρώπους και με τον νόμο.

Το ΚΕΝΘΕΑ συνεχίζεί να είναι στο πλευρό των ατόμων με διαταραχή κατάχρησης ουσιών και των οικογενειών τους. Για όποιον θέλει να συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης και αποχής ή να ξεκινήσει την διαδικασία απεξάρτησης, ενημερώνουμε ότι οι συμβουλευτικοί μας σταθμοί εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Για περαιτέρω ενημέρωση μπορείτε να απευθυνθείτε στα πιο κάτω τηλέφωνα

Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) Κεντρικά 22385588

Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής ΙΘΑΚΗ (Περιφέρειας Ιδαλίου) 22 524826

Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής Άγιος Γεώργιος Ταμασέων 22385588

Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής ΑΧΙΛΛΕΑΣ  Επαρχίας Αμμοχώστου και Κοκκινοχωρίων Λάρνακας 23923232

Συμβουλευτικός σταθμός ΟΔΥΣΣΕΑΣ Δήμων Μείζονος Λεμεσού 25334422

Ανοικτό Θεραπευτικό Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων «Η Τόλμη» Πάφου 26941919

Συμβουλευτικός Σταθμός ΚΙΜΩΝ 24 645333