ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΘΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 26ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Η 26η Ιουνίου έχει οριστεί το 1987 από την ολομέλεια του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Εδώ και 3 χρόνια οι καινούριες ψυχοδραστικές ουσίες που εντοπίζονται από την Europol να διεισδύουν στην ευρωπαική αγορά, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε χρόνο. Τα παραδοσιακά ναρκωτικά δίνουν τη θέση τους σε καινούρια. Αυτο επιτρέπει στις ουσίες να διακινούνται ελεύθερα στην αγορά μέχρι να κριθούν παράνομες, και στους εμπόρους τους να πλουτίζουν ανενόχλητοι. Αρκετός χρόνος ώστε να εθιστούν σε αυτές κι άλλα άτομα, αρκετός χρόνος να χαθούν ζωές. Κατά το 2010, 41 νέες ψυχοδραστικές ουσίες έχουν εντοπιστεί.
Οι νέες ουσίες που πλασάρονται κάθε χρόνο στην αγορά δυσκολεύουν το έργο τόσο των διωκτικών αρχών αλλά και των θεραπευτών, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμόζουν τις μεθόδους τους ώστε να παρέχουν βοήθεια στα εξαρτημένα άτομα. Οι δε μελλοντίκες συνέπειες στην υγεία των χρηστών είναι για την ώρα άγνωστες.
Η εξάρτηση μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Οι άνθρωποι μπορεί να εξαρτηθούν από νόμιμες ουσίες όπως το αλκοόλ, η νικοτίνη, η καφείνη ή το γκάζι και από παράνομες ουσίες όπως η ηρωίνη, η κοκαίνη και οι αμφεταμίνες. Πολλοί εθίζονται σε φάρμακα, άλλοι σε υγρά καθαρισμού αλλά και σε συμπεριφορές όπως ο τζόγος, η ανεξέλεγκτη χρήση διαδικτύου και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Σε κάθε περίπτωση η εξάρτηση μπορεί να καταδυναστεύσει τη ζωή τόσο του εξαρτημένου ατόμου, όσο και της οικογένειάς του. Οι απώλειες μπορεί να αφορούν τον τομέα της ψυχικής υγείας, της σωματικής υγείας, να είναι κοινωνικές, οικονομικές, επαγγελματικές. Οι εξαρτήσεις επηρεάζουν οικογένειες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Δύσκολα απαλλάσσεται κανένας από την εξάρτηση. Παλαιότερα επικρατούσε το σύνθημα «Ναρκωτικά, δρόμος χωρίς επιστροφή». Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει επιστροφή από τις εξαρτήσεις, μόνο που η επιστροφή είναι δρόμος δύσκολος.
Επειδή η απεξάρτηση είναι διαδικασία επίπονη και επειδή η εξάρτηση καταδυναστεύει τη ζωή όχι μόνο του ατόμου αλλά και της οικογένειάς του, το ΚΕΝΘΕΑ προτρέπει το κοινό να επενδύει στην πρόληψη. Για να πετύχουμε την πρόληψη θα πρέπει να έχουμε καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους, να είμαστε καλά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι. Πέρα από τα υλικά αγαθά τα παιδιά χρειάζονται την παρουσία μας, το διάλογο, την κατανόηση και τη στοργή. Ειδικά στην εποχή μας είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε τα παιδιά μας μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Η τηλεόραση και ο υπολογιστής είναι ένας ζωντανός κόσμος που αν δεν είμαστε ενεργοί θα διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά μας με τρόπο ίσως επικίνδυνο και με συνέπειες άγνωστες. Θα πρέπει μπροστά στον αχανή κόσμο του διαδικτύου να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ώστε να μην είναι παθητικοί δέκτες μηνυμάτων και ιδεών, αλλά να χρησιμοποιούν κριτική σκέψη με βάση τις αρχές, τις αξίες και τις εμπειρίες τους και να αξιολογούν το περιεχόμενο των διάφορων πληροφοριών.
Για τις οικογένειες που παλεύουν, που ένα ή περισσότερα από τα μέλη τους είναι εξαρτημένα, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχει βοήθεια, υπάρχει ελπίδα. Εάν υπάρχει ανησυχία για θέμα εξαρτήσεων στην οικογένειά σας μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Το ΚΕΝΘΕΑ και οι Σταθμοί του παραμένουν στο πλευρό σας.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχηθούμε η ζωή του καθενός και της κάθε μίας να είναι ένα όμορφο ταξίδι μακρυά από εξαρτήσεις, και για όσους παλεύουν να βγουν νικητές!
Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΝΘΕΑ
Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής
κ.κ Ησαϊας